Първи фестивал на българското сирене и млечните продукти
Враца ще бъде домакин на Първия фестивал на българското сирене и млечните продукти — събитие, което събира на едно място вкусовете, традициите и майсторлъка на Северозапада. Фестивалът ще се проведе на 3 и 4 май пред сградата на Община Враца, като обещава да се превърне в ежегодна традиция за града и региона.
В два поредни дни посетителите ще могат да се насладят на богата програма с дегустации, демонстрации, кулинарни състезания, концерти и базар на български млечни продукти.
Фестивалът започва на 3 май от 09:30 часа с традиционна врачанска закуска — мекички със сирене, а официалното откриване е в 10:00 часа.
Веднага след това, гостите ще могат да присъстват на професионална демонстрация по приготвяне на бяло саламурено сирене, а денят ще продължи с:
- Майсторски клас на шеф Светлана Илиева от Hell’s Kitchen (10:45 ч.)
- Кулинарно състезание за „Най-вкусна врачанска лютика“ (11:15 ч.)
- Концерт на дует „Пирин“ (12:00 ч.)
- Презентации на млечни продукти със защитено наименование и произход (13:00 ч.)
- Конкурс за най-красиво аранжирано плато с млечни продукти (16:00 ч.)
- Научен семинар за земеделски стопани и преработватели
- Безплатни дегустации и конкурс „Награда на публиката“ (16:30 ч.)
- Игра „Сирене на сляпо“, презентации на магaрешко мляко и комбинации от сирене и вино
- Фолклорен концерт на Румяна Попова (18:30 ч.)
На 4 май програмата продължава с базар на български сирена, млечни продукти, традиционни сладка и вина от 09:30 ч., а в 13:00 ч. ще завърши с концерт на талантливата Райна.
Събитието се организира от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Община Враца.
Фестивалът има за цел да популяризира родното производство, да насърчи традиционните млечни продукти и да създаде нови възможности за производителите и занаятчиите от цялата страна.
Входът е свободен, а доброто настроение — гарантирано.