Отворени врати за Трифон Зарезан - Дунавската равнина кани на винено пътешествие
На 1 февруари, събота, от 11:00 до 15:00 часа, Сдружение „Дунавски винари“ кани всички любители на виното на специалното събитие „Отворени врати по случай Трифон Зарезан“. 14 винарни от Западна и Централна Дунавска равнина ще отворят вратите си за посетители, за да разкрият тайните на винопроизводството, да представят най-добрите си вина и да въведат гостите в магията на лозарството.
Натурална козметика от местни производители: Тенденции за 2025
През 2025 година натуралната козметика продължава да бъде предпочитан избор за хора, които искат да се грижат за себе си по устойчив и природосъобразен начин. Все повече потребители осъзнават ползите от използването на козметични продукти с естествени съставки, които не само подхранват кожата, но и защитават околната среда. В тази статия ще разгледаме актуалните тенденции в тази сфера и ще ви запознаем с някои от най-добрите местни производители на натурална козметика.
Сезонен гид: Кои плодове и зеленчуци да търсим всеки месец?
Сезонните продукти са не просто по-вкусни и здравословни, но и ни помагат да живеем в хармония с природата. Знаете ли, че изборът на сезонни плодове и зеленчуци може да намали въглеродния ви отпечатък и да подкрепи местните производители? В тази статия ще ви покажем какви продукти да търсите всеки месец и как да ги използвате в кухнята, за да извлечете максимума от природните дарове през годината. Четете нататък и се вдъхновете да пазарувате по-съзнателно и с грижа към здравето си и околната среда.
Вкусът на съвършенството: Българският шафран с три звезди от Great Taste
В северозападната част на България, където природата разказва истории с тишина и простор, Надежда Панайотова създава своята. История за страст, упоритост и уникалност, която носи името Nadia’s Saffron. От 2018 г. насам тя култивира и произвежда шафран с изключително качество – продукт, който поставя България на световната карта на гурме индустрията.
Всяка реколта на Nadia’s Saffron е призната за първокласен стандарт, сертифициран от водещи европейски институции, а през 2024 г. нейният шафран постига нещо, което малцина успяват – най-високото отличие на престижните награди Great Taste в Лондон. Нейният продукт не просто впечатлява журито, но и задава нови стандарти за автентичност, вкус и аромат.
Любим български продукт на 2024г - Резултати от анкетата
Как да разпознаваме качествената храна и защо произходът ѝ е от значение
В свят, където магазините преливат от продукти, изборът на качествена и здравословна храна е по-труден от всякога. Но как да разпознаваме качествените продукти и защо е важно да знаем откъде идва храната на масата ни? В тази статия ще разгледаме как проследяването на хранителната верига и подкрепата на местни производители допринасят за здравето, сигурността и устойчивото развитие на нашето общество.
Слънцезащита през зимата: Защо е важна и как да се грижим за кожата си?
Зимата често се свързва с по-слабо слънце и студено време, но това не означава, че можем да пренебрегнем слънцезащитата. Ултравиолетовите (УВ) лъчи остават активни през цялата година и могат да причинят увреждания на кожата, дори когато слънцето е скрито зад облаци или снегът отразява лъчите. В този блог пост ще разгледаме защо слънцезащитата е важна през зимата и как да изберем правилната грижа за кожата си.
Шарената сол – сред най-добрите подправки в света според Taste Atlas
Шарената сол, една от най-познатите и обичани подправки в България, официално се нареди сред най-добрите подправки в света. Онлайн кулинарният пътеводител Taste Atlas я класира на престижното четвърто място в своята глобална класация, посветена на най-високо оценените подправки. Тази комбинация от аромати, цветове и традиции успя да впечатли не само българските кулинари, но и международните ценители на вкусове.
Taste Atlas, често наричан „картата на световните вкусове“, е глобален кулинарен пътеводител, който каталогизира традиционни ястия, местни съставки и автентични рецепти от всяко кътче на света. С над 10,000 храни и напитки, платформата е ценен източник на информация за всички, които искат да опознаят местните кулинарни богатства.
Любим български продукт на 2024г - Номинации!
Имаме страхотна новина! Стартирахме кампанията Любим български продукт на 2024г, която търси най-обичаните продукти от местни производители. А ти можеш да помогнеш да ги открием!
Искаш ли твоят любим продукт от местен производител да заеме заслужено място в класацията на най-добрите?
Включи се в нашата анкета за Любим български продукт на 2024г и помогни да покажем кои са продуктите, които обичаме най-много!
От лозето до чашата: Разликите между сомелиери, енолози и винолози
Празници с аромат на вино
С настъпването на коледните празници уютът на зимните вечери често се допълва от чаша вино. Независимо дали предпочитате класическо червено, освежаващо бяло или пенливо розе, изборът на перфектното вино е ключов за празничната трапеза. Но замисляли ли сте се кой стои зад качеството на любимата ви напитка? Това са сомелиерите, енолозите и винолозите – хората, които с експертност и страст създават и поднасят магията на виното.