Празник на крутмача в село Крепост 2025
В димитровградското село Крепост отново възкръсва вкусът на забравените традиции – там, където поколения наричат този млечен деликатес Крутмач (известен още като катък, крокмач, куртмач, катмач или ахчак). С резлив солено-кисел характер и корени в турската дума за „добавка“, Крутмач е истинско свидетелство за българската млечна култура „от време оно“.
Семейство Кирил и Добрина – заедно с децата си и с подкрепата на местното кметство и Община Димитровград – поемат инициативата да възродят интереса към този уникален продукт. Под егидата на Кулинарните фестивали на България те организират
Празник на Крутмача
Дата: 7 септември 2025 г. (неделя)
Час: от 11:00 до 18:00 ч.
Място: с. Крепост, Димитровградско
На фестивала всеки ще може:
- Да научи всички тънкости на приготвянето и консумацията на Крутмача
- Да опита традиционните домашни сирена на Кирил и Добрина: Сирене в делва, Сирене в кратунка, Сирене в стомна и Сирене в глина
- Да се наслади на изкусните творения на местни кулинари, фермери и занаятчии
Сред специалните гости са:
- Мина Варджиева – „Сиренарката на България“, признат експерт в приготвянето на български домашни, стари и иновативни сирена
- Салих Паша – майстор на мяховото сирене от Родопите, който ще демонстрира уникалната техника на ферментация
Освен млечните звезди, фестивалът ще събере майстори на занаятите и ферментацията, чиито продукти може както да опитате, така и да закупите. Така Крутмачът заема централно място в празник, който обединява семейна традиция, общностен дух и смелата идея да запазим автентичния вкус на българското село.