Блог на LocalStore.bg

Любопитно

LocalStore.bg пита: Кое е емблематичното вино, което олицетворява духа на вашето производство?

11 Фев 2025

В света на виното, където всяка бутилка крие история, традиция и страст, българските винарни се отличават със своя уникален почерк. За месеца на Трифон Зарезан решихме да се потопим в магията на местните вина и да разберем какво ги прави толкова специални. В тази поредица интервюта с водещи винарни събрахме отговорите на експертите зад емблематичните вина – от бутиковата винарна One Vin, през Винарска изба Манастира и семейните традиции на Вила Мелник, до иновативния подход на Винарско имение Драгомир, международно признатото качество на Katarzyna Estate и и творческия дух на Братя Минкови. Прочетете, за да откриете как дългогодишният опит, уважението към земята и непрестанната иновация се съчетават в перфектни вина, които разказват своята история във всяка глътка.

Прочети цялата статия »

Каква е разликата между „био“, „органично“ и „натурално“?

27 Яну 2025

Все по-популярни, но дали добре познати?

В последните години понятия като „био“, „органично“ и „натурално“ се превърнаха в неизменна част от етикетите на продуктите в магазините. Те звучат привлекателно и обещават качество, но колко от нас всъщност знаят каква е разликата между тях? Разбирането на тези термини е важно не само за да направим информиран избор, но и за да избегнем подвеждаща реклама. В тази статия ще разгледаме основните разлики между био, органични и натурални продукти и защо те често се смятат за по-добър избор.

Прочети цялата статия »

Сезонен гид: Кои плодове и зеленчуци да търсим всеки месец?

13 Яну 2025

Сезонните продукти са не просто по-вкусни и здравословни, но и ни помагат да живеем в хармония с природата. Знаете ли, че изборът на сезонни плодове и зеленчуци може да намали въглеродния ви отпечатък и да подкрепи местните производители? В тази статия ще ви покажем какви продукти да търсите всеки месец и как да ги използвате в кухнята, за да извлечете максимума от природните дарове през годината. Четете нататък и се вдъхновете да пазарувате по-съзнателно и с грижа към здравето си и околната среда.

Прочети цялата статия »

Как да разпознаваме качествената храна и защо произходът ѝ е от значение

6 Яну 2025

В свят, където магазините преливат от продукти, изборът на качествена и здравословна храна е по-труден от всякога. Но как да разпознаваме качествените продукти и защо е важно да знаем откъде идва храната на масата ни? В тази статия ще разгледаме как проследяването на хранителната верига и подкрепата на местни производители допринасят за здравето, сигурността и устойчивото развитие на нашето общество.

Прочети цялата статия »

Слънцезащита през зимата: Защо е важна и как да се грижим за кожата си?

23 Дек 2024

Зимата често се свързва с по-слабо слънце и студено време, но това не означава, че можем да пренебрегнем слънцезащитата. Ултравиолетовите (УВ) лъчи остават активни през цялата година и могат да причинят увреждания на кожата, дори когато слънцето е скрито зад облаци или снегът отразява лъчите. В този блог пост ще разгледаме защо слънцезащитата е важна през зимата и как да изберем правилната грижа за кожата си.

Прочети цялата статия »

Шарената сол – сред най-добрите подправки в света според Taste Atlas

18 Дек 2024

Шарената сол, една от най-познатите и обичани подправки в България, официално се нареди сред най-добрите подправки в света. Онлайн кулинарният пътеводител Taste Atlas я класира на престижното четвърто място в своята глобална класация, посветена на най-високо оценените подправки. Тази комбинация от аромати, цветове и традиции успя да впечатли не само българските кулинари, но и международните ценители на вкусове.

Taste Atlas, често наричан „картата на световните вкусове“, е глобален кулинарен пътеводител, който каталогизира традиционни ястия, местни съставки и автентични рецепти от всяко кътче на света. С над 10,000 храни и напитки, платформата е ценен източник на информация за всички, които искат да опознаят местните кулинарни богатства.

Прочети цялата статия »

От лозето до чашата: Разликите между сомелиери, енолози и винолози

11 Дек 2024

Празници с аромат на вино

С настъпването на коледните празници уютът на зимните вечери често се допълва от чаша вино. Независимо дали предпочитате класическо червено, освежаващо бяло или пенливо розе, изборът на перфектното вино е ключов за празничната трапеза. Но замисляли ли сте се кой стои зад качеството на любимата ви напитка? Това са сомелиерите, енолозите и винолозите – хората, които с експертност и страст създават и поднасят магията на виното.

Прочети цялата статия »

Избор на коледен подарък с кауза – зарадвай близки и направи добро

3 Дек 2024

Коледа е време за радост, топлина и споделяне. Всяка година търсим перфектния подарък за любимите хора, но често се оказваме с вещи, които остават неизползвани. Какво ще кажете този път подаръкът ви да носи не само усмивка, но и смисъл? Когато избирате от местни производители с кауза, вие не просто подкрепяте техния труд, но ставате част от нещо по-голямо.

В свят, в който всичко често се свежда до търсене на печалба, има хора и компании, които доказват, че бизнесът може да бъде нещо повече. Тези производители превръщат мечтите си в кауза, която не само създава качествени продукти, но и носи положителна промяна в обществото. Техните истории вдъхновяват, защото показват, че малкият жест може да има голямо значение.

В тази статия ще ви разкажем за десет вдъхновяващи бизнеса, които влагат сърце и душа в своите инициативи. Те не просто създават продукти – те променят животи, защитават природата и подкрепят уязвими групи в обществото.

Прочети цялата статия »

Кулинарните традиции в различните български региони

18 Ное 2024

България е малка страна, но нейната кухня предлага истинско пътешествие в културното разнообразие и кулинарните умения на различните региони. От планините на Родопите до равнините на Тракия, българските ястия са не само вкусни, но и носят дълбоко вкоренени традиции и спомени за поколения. Всяко ястие разказва история – за живота, земята и духа на хората, които го създават. Разходете се с нас из кулинарната карта на България и открийте автентични вкусове, които не просто ще ви нахранят, но и ще ви вдъхновят да се потопите в традициите на тази магична страна.

Прочети цялата статия »

Сезонните герои: Защо кестените трябва да са част от менюто ви

11 Ное 2024

Кестените са истинско есенно-зимно съкровище, богати на вкусове и хранителни ползи. След разходка из красивите планински части на страната, където кестеновите дървета изобилстват, апетитът за печени и варени кестени лесно се събужда. Този непретенциозен плод може да се използва в разнообразни рецепти – от торти и сладкиши до лесни закуски.

Прочети цялата статия »

123Следваща