Едно яйце на ден - достатъчно ли е за здравословен живот?

Любопитно 9 Сеп 2025

От древността до днес яйцето е символ на нов живот и неизменна част от кухнята ни. Освен че е универсално и вкусно, то е и едно от най-полезните храни - богато на витамини, минерали и протеини.

Малко история и любопитни факти

Яйцето е една от онези храни, които сякаш винаги са били с нас - простичко на вид, но носещо в себе си цял един свят от символика, история и вкус. Още в древността хората са го възприемали като знак за нов живот, за цикъла на природата и за непрекъснатото възраждане. В Египет и Китай яйцата са били смятани за свещени, а в Европа векове наред са украсявали празничната трапеза не само на Великден.

Любопитен факт е, че в Римската империя храненето често е започвало именно с яйца - дори латинската поговорка „ab ovo“ („от яйцето“) се е превърнала в символ на начало. През Средновековието яйцата са били едновременно деликатес и всекидневна храна, а в българската традиция те са неизменна част от кухнята - от обикновената бърканица до шарените великденски яйца, които събират семейството около масата.

Малкото съкровище за тялото ни

Зад крехката черупка се крие едно от най-богатите на хранителни вещества съкровища. Белтъкът - чист и лек, дарява организма с лесноусвоим протеин. Жълтъкът - мек, златист и пълен с живот, е богат на витамини A, D, Е, К, както и на ценни минерали като желязо, фосфор и селен. В яйцето се съдържат и омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето и мозъка.

Редовната консумация на яйца укрепва мускулите, засилва имунитета, подпомага зрението благодарение на лутеина и зеаксантина и дори подобрява здравето на кожата и косата. Някога се е смятало, че яйцата повишават холестерола, но днес науката е категорична - при умерена консумация те са приятел на сърдечното здраве, а не враг.

Колко често е добре да присъстват в менюто ни? Повечето специалисти препоръчват едно яйце на ден като напълно безопасна и дори полезна доза. А под каква форма - това е въпрос на вкус и въображение. Варено, пържено, поширано, на омлет или като част от сладкиши и тестени изкушения - яйцето винаги намира начин да се впише и да обогати ястието.

Три вкусни рецепти с яйца

Когато сутринта е прохладна и имаме нужда от енергия, няколко прости рецепти могат да превърнат яйцето в истински празник за сетивата:

Яйца по панагюрски

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 4 яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 100 г сирене
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г краве масло
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 с. л. оцет

Начин на приготвяне:

  1. Киселото мляко се разбърква с пресован чесън и сиренето. Разпределя се в чинии.
  2. В дълбока тенджера се загрява вода с оцет и щипка сол. Във врящата вода внимателно се пускат яйцата едно по едно и се варят 2-3 минути, докато белтъкът стегне, а жълтъкът остане течен.
  3. Яйцата се изваждат с решетъчна лъжица и се поставят върху млякото.
  4. Маслото се разтопява, добавя се червеният пипер и веднага се залива върху яйцата.
  5. Поднася се веднага - топло, ароматно и с хрупкав хляб.

Френски омлет с билки

Необходими продукти (за 1 порция):

  • 3 яйца
  • 20 г масло
  • 2 с. л. прясно мляко
  • сол и черен пипер
  • свежи билки - магданоз, копър или див лук

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата се разбиват леко с вилица заедно с млякото, щипка сол и черен пипер.
  2. В тиган се разтопява маслото на средна температура.
  3. Излива се яйчената смес и се оставя да се стегне бавно, като леко се разклаща тиганът.
  4. Когато омлетът е почти готов, се поръсва с нарязаните билки.
  5. С помощта на шпатула омлетът се прегъва на две и се поднася веднага - пухкав, мек и ароматен.

Авокадо тост с пушена сьомга и яйце

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 филийки пълнозърнест или ръжен хляб
  • 1 добре узряло авокадо
  • 2 яйца (по желание поширани или рохко сварени)
  • 60 г пушена сьомга
  • няколко капки лимонов сок
  • сол и черен пипер
  • зехтин за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Хлябът се запича леко, за да стане хрупкав.
  2. Авокадото се намачква с вилица и се подправя със сол, черен пипер и лимонов сок.
  3. Върху всяка филийка се намазва слой авокадо.
  4. Отгоре се подреждат парченца пушена сьомга.
  5. Добавя се по едно поширано или рохко яйце.
  6. Полива се с няколко капки зехтин и се сервира веднага.

...

Яйцето - уж малко, уж обикновено, а всъщност безкрайно богато на символика, вкус и полза. То е начало на живот, начало на трапеза и начало на истории, които се предават през поколения. И независимо дали е поднесено в чиния със сол и парче хляб или в сложен гурме вариант, винаги успява да напомни, че простите неща са най-ценни.


Споделяне на статията


Коментари


Запишете се за бюлетина ни



Следете ни