Как да събираме отпадъците си разделно
Според данни на Националния статистически институт през 2021 година в България са изхвърлени над 3 милиона тона битови отпадъци. Едва близо 10% от тях са предадени за рециклиране. Докато повечето развити страни се стремят към по-устойчив начин на живот чрез преизползване на продуктите чрез рециклиране и компостиране, то в България над 70% от отпадъците остават по сметищата.
Има различни възможности за всеки от нас да живее един по-екологичен начин на живот. Това може да е пестенето на вода и енергия, избор на по-устойчиви материали при закупуване на нови дрехи, преизползване на старите мебели чрез реставрация или дори правилното пазаруване на хранителни продукти за дома. Едно малко действие може да доведе до голяма промяна.
♻️ Чрез рециклирането на отпадъците се намалява замърсяването на околната среда и се спестяват природни ресурси.
Какво е нужно да знаем, за да рециклираме отпадъците си правилно?
Видовете контейнери за отпадъци обикновено са разделени на цветове за по-лесно разпознаване и сортиране на отпадъците. В България най-често се работи по двуцветна и трицветна система за събиране на отпадъци:
Трицветна система:
🟨 Жълт кош: за пластмаса и метал;
🟦 Син кош: за хартия и картон;
🟩 Зелен кош: за стъкло.
Двуцветна система:
🟨 Жълт кош: за пластмаса, метал, хартия и картон;
🟩 Зелен кош: за стъкло.
Повече информация за правилното разделно събиране:
👉 🟨 В жълтия кош се изхвърлят пластмаса и метал:
- пластмасови бутилки от вода, олио, безалкохолни, бира;
- кофички и бутилки от мляко;
- шишета и туби от козметика и санитарни продукти;
- пластмасови тарелки и чаши (почистени от остатъци от храна);
- метални кенчета и почистени от храна консерви;
- капачки от бутилки и буркани;
- найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио;
- спрей-флакони от дезодоранти, пяна за бръснене и др.
👉 В него е забранено изхвърлянето на:
- блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества;
- домакински електроуреди, авточасти;
- играчки.
👉 🟦 В синия кош изхвърляме хартия и картон:
- хартиени опаковки (без съдържание в тях);
- празни картонени кутии от мляко и сок;
- кашони без тиксо и етикети;
- картонени кутии от яйца, бонбони, обувки;
- хартиени чували и торби.
👉 В него е забранено изхвърлянето на:
- битови и санитарни отпадъци - салфетки, памперси, превръзки, угарки;
- силно замърсени или омазнени хартиени и картонени отпадъци;
- хартии с метални или пластмасови покрития;
- тапети.
👉 🟩 В зеления кош се изхвърля стъкло:
- стъклени бутилки от всякакъв вид и цвят;
- стъклени шишета от козметични продукти;
- буркани от всякакви храни (изплакнати);
* няма проблем, че са с етикети.
👉 В него е забранено изхвърлянето на:
- прозоречно стъкло;
- опаковки, съдържащи опасни химически вещества;
- електрически крушки;
- домакински съдове и огледала.
Ако системата е двуцветна и няма Син кош, то хартията и картонът се изхвърлят в Жълтия кош, при същите насоки.
Преди да изхвърлите каквито и да е опаковки, важно е да изпразнете съдържанието им и да ги сгънете максимално - с цел намаляване на обема им.
На някои места в страната можете да срещнете и Кафяви контейнери - те са предназначени за събиране на органични отпадъци (остатъци от храна, обелки от плодове и зеленчуци, растителни отпадъци и други), като целта е да се произвежда компост за тор.
Компостиране на органични отпадъци
Докато в България все повече хора разпознават кошовете за разделно събиране и тяхната функция, то компостирането си остава загадка за по-голямата част от населението.
Компостирането е процес, при който органични отпадъци, като кухненски остатъци, градински отпадъци и листа, се разлагат естествено и се превръщат в компост. Този органичен материал може да се използва за подхранване на почвата и подпомага растежа на растенията. Друг плюс на компостирането е предотвратяването на замърсяване на почвата и водите с химични вещества.
В търговската мрежа се предлагат и различни видове компостери за дома и за градината.
👉 В компостера можете да компостирате следните видове отпадъци:
- Кухненски остатъци като овощни и зеленчукови отпадъци, кори от плодове и зеленчуци, кафе и чаени утайки, яйчени черупки и други органични материали от кухнята;
- Градински отпадъци като треви, клони, листа, цветя и растителни отпадъци от градината;
- Някои видове хартия и картон: Например, негланцирани картонени кутии, хартиени рула от кухненска хартия, хартиени салфетки;
- Торф и изключително малки количества химически почистени дървесни материали.
👉 Не трябва да поставяте в компостера пластмасови, метални и стъклени материали, както и месо, риба, млечни продукти или мазнини, тъй като те могат да привлекат вредители и да доведат до неприятен мирис.
В зависимост от условията, компостът може да бъде готов след няколко месеца до една година. Готовият компост е тъмен и има аромат на пръст.
С рециклирането и компостирането можем да създадем по-чиста и здравословна околна среда за бъдещите поколения и да подкрепим местните и био производители в България.