Топ 5 ползи от тахана
Тахан - какво представлява?
На българския пазар срещаме все повече производители на тахан, а дали всъщност сме достатъчно запознати с този продукт? Таханът е кремообразна паста от смлени ядки и е популярна в кухнята на Близкия изток и Средиземноморието. Таханът се отличава с богат вкус и се използва широко за приготвяне на различни ястия и десерти или като мазнина за хляб.
Видове тахан от ядки за мазане:
Тахан може да се приготви от почти всички ядки, а това са някои от най-популярните:
Сусамов тахан: Този вид тахан се приготвя от смлени сусамови семена. Той е най-популярният вид тахан и има характерен богат вкус и кремообразна текстура.
Бадемов тахан: Приготвя се от смлени бадеми и има нежен и сладък вкус. Често се използва във веган и здравословния начин на хранене.
Фъстъчен тахан: Този вид тахан се прави от смлени фъстъци и има интензивен вкус на фъстъци. Подходящ е за любители на фъстъченото масло.
Тахан от кашу: Изготвен от смлени кашу ядки, този вид тахан има мек и кадифен вкус. Често се използва за веган рецепти.
Топ 5 ползи от ядковия тахан:
- Богат източник на протеин: Таханите от ядки са отличен източник на растителни протеини, което ги прави подходящи за вегани и вегетарианци.
- Подпомагат здравето на костите: Калцият в таханите спомага за здравето на костите и зъбите.
- Източник на витамини и минерали: Таханите са богати на витамин Е, калций, магнезий, желязо и други важни витамини и минерали.
- Регулират нивата на холестерола: Здравословните мазнини в тахана могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.
- Богати на фибри: Те също така са богати на диетични фибри, които подпомагат здравословното храносмилане и усещането за наситеност.
Ето и няколко любопитни факта за тахана от ядки:
- В Турция, таханът е популярен като "сусамовото масло на Боговете" и често е използван в традиционната кухня.
- Сусамовият тахан се счита за една от най-старите храни в света, използван в кухнята от хилядолетия.
- В древни времена таханът е бил популярен сред военните поради неговите полезни свойства, спомагащи за здраве и енергия.
Нашите предложения за български тахан
Ако все още не сте опитвали тахан, ви съветваме да поправите това. Ако пък вече сте вкусвали техния божествен вкус, значи най-вероятно сте попадали на някой от любимите ни български производители на ядков тахан.
BaleNuts
BaleNuts предлагат свежи ядки, тахани и масла без добавки и примеси. Произведени в град Варна, те имат богат опит от над 9 години земеделска дейност. Фирмата предлага български тахан, както и вносни ядки като кашу и сусам, които са тествани за качество и вкус.
Енергия от ядки
Валнутс ЕООД, основана през 1991 г., произвежда натурални тахани и кремове от ядки и семена. Разполага с модерни производствени линии и поддържа високи стандарти за качество. Продуктите им са 100% натурални, без изкуствени добавки и мазнини и се предлагат в разфасовки от 200гр. и 300гр., както и в промишлени от 10кг.
Белун
Белун е семеен бизнес, основан в Добрич, специализиран в производството на тахани, ядкови пасти и масла от ядки. Фирмата отглежда биологично ядки и лешници с дълга история в селското стопанство. Продуктите, включително таханите, се произвеждат с високи стандарти за качество, без добавки като консерванти и палмови мазнини. Брандът Белун следва европейски и международни стандарти за безопасност и се използва като суровина за различни производства в Европа и по света.
Теа Тахини
Теа Тахини е малка семейна работилница за тахани в Карлово, която предлага голямо разнообразие от вкусни и полезни тахани.
Таханите от ядки са подходящи за широка гама от хора и носят много ползи за здравето. Те са отличен заместител на маслата и млякото в рецептите, което ги прави идеални за хора с лактозна непоносимост или за такива, които просто търсят нови вкусове. Също така са изключително подходящи за спортисти и фитнес ентусиасти, тъй като имат високото съдържание на протеини и са отличен източник на енергия преди и след тренировка.
За край
Дали ще използвате тахан, за да поддържате добра форма, за някоя екзотична рецепта в кухнята или просто като следобедна закуска върху филийка препечен хляб - таханът е истинско хранително съкровище, което може да подобри не само вкуса на вашите ястия, но и вашето здраве и добро настроение!