Защо да изберем меда от местни пчелари

Любопитно 30 Ное 2023

България е известна със своите традиции в пчеларството. И днес в много села, а дори и в градовете, мнозина жители отглеждат пчели, за да добиват мед за собствена консумация или, за да го предлагат на местния пазар.

Какво трябва да знаем за пчелните продукти, добити от местен фермер и дали те са за предпочитане пред утвърдените марки в супермаркетите?

С тези и още няколко въпроса се обърнахме към Бистра Стрехина, пчелар от района на Раковски и участник във Фермерски пазар Пендара в Пловдив.

Медът, който предлагат малките местни пчелари, различава ли се от този в супермаркетите?

Различава се. В повечето случаи малките пчелари от селата предлагат суров мед, защото добиват малки количества и промишлената му обработка не би била изгодна.

Какво е суров мед?

Суровият мед е натурален. След като питите се извадят от кошера, те само се центрофугират и медът минава през груба филтрация, без да се подлага на висока температура и без поредица от филтрации. Той е в състояние, близко до това, в което пчелите го произвеждат в кошерите - с непроменен състав и качества.
Медът на промишлените производители минава през процес на пастьоризация и няколко степенна филтрация. По този начин те унищожават всички полени, бактерии и замърсители и избистрят меда. При суровия мед обаче, нищожната обработка се оказва по-щадяща, защото тя запазва всички ензими, минерали и полезни вещества на продукта. Също така, пастьоризираният и филтриран мед изглежда бистър и гладък, докато суровият мед обикновено има по-мътен външен вид, може да съдържа парченца пчелен восък, прашец или други естествени примеси, може да образува и утайка.
Суровият мед има и по-богат вкус. Той може да крие в себе си различни оттенъци на вкус, в зависимост от региона, от който произлиза и от растенията, от които пчелите събират нектар.

Има ли някакви разлики между суровия местен мед и био меда?

Био медът се добива от пчелни семейства, които опрашват биологични цветя и насаждения, но това съвсем не означава, че продуктът не е преминал през пастьоризация и дългостепенна филтрация. Може да се окаже, че полезните качества на биологичната паша са били отстранени чрез промишлената обработка и по същество крайния продукт по нищо да не се различава от всеки един промишлен мед.

Какви ползи за здравето носи суровия мед?

Той е много по-здравословен от пастьоризирания и филтриран мед, защото предоставя цялостния ценен състав, събран от пчелите и въздействащ благотворно от векове на човешкия организъм. Част от ключовите му ползи за човека са:
👉 Богат на антиоксиданти
Суровият мед е изпълнен с високи нива на антиоксиданти и фитонутриенти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма, предпазвайки го от редица заболявания, както и кожата от стареене.
👉 Подпомага имунната система
Неговите естествени свойства на укрепване на имунната система помагат на тялото да се бори с инфекциите и така консумацията на суров мед може да намали вероятността за различни здравословни проблеми.
👉 Действа като природен антибиотик
Суровият мед е известен с антимикробните си свойства, които могат да помогнат при борбата с възпаленията и да подобрят здравето на дихателната система.
👉 Източник на енергия
Този възможно най-естествен сладък продукт може да предостави бърза енергия, като помага за борбата с умората и изтощението.
👉 Помага за храносмилането
Суровият мед е известен със своите антибактериални свойства и може да помогне на храносмилателната система да функционира по-добре.
👉 Подобрява качеството на сън
Суровият мед може да оказва благоприятно въздействие върху качеството на съня, като релаксира тялото и помага за по-добър и по-приятен сън.

Къде може да се намери суров мед?

Най-добрите места да намерите суров мед в България са фермерските пазари или просто посетете директно някой малък пчелар в селата.

Каква е годността на суровия мед?

На практика, вечна, тъй като той има качествата сам да запечатва вкуса и компонентите си. Единствената промяна, която може да настъпи, е естествената му кристализация в зависимост от вида паша на пчелите, но това съвсем не го прави негоден, напротив. Например, медът от рапица кристализира след 20-ия ден и това е съвсем естественото му „поведение“, докато този от акация може да кристализира чак след година.

Сподели ни някоя позабравена рецепта за добро здраве със суров мед

Знам един бабин метод за лечение на кашлица, бронхити и пневмонии. Гърдите на болния трябва да се намажат със суров мед, да се покрият с кърпа или тензух и така да постоят на спокойствие цяла вечер.

Толкова много ползи, и все пак, трябва ли да внимаваме за нещо със суровия мед?

Тъй като съдържа полени, възможно е хората с алергии към тях да проявят реакции. При всички случаи не е препоръчително със суров мед да се хранят бебета.

...

След интервюто пием липов чай със суровия мед на Бистра и се наслаждаваме на ароматите. Разговора ни продължава за богатите традиции на пчеларството у нас и за гастрономията, свързана с него.

Следете нашия блог, за да научите още полезна информация за традиционните български продукти, а суровия мед на Бистра следете на Фермерски пазар Пендара в Пловдив.


Споделяне на статията


Коментари


Запишете се за бюлетина ни



Следете ни!