Банатски чурбъ галушчита от Гостиля
В село Гостиля до Плевен живеят уникални българи – банатските, а кухнята им се отличава от тази, която традиционно познаваме. Искаме да ви споделим историята им, както и една вкусна тяхна рецепта по-долу.
Банатските българи произхождат от Северна България. Изселването им започва от 1689 год. и е в резултат на политическите и стопански условия по това време. Поради своята католическа вяра тези наши сънародници установяват връзки с Хабсбургската монархия и след австро-турските войни им е позволено да се заселят в областта Банат. Връщат се по нашите земи след Освобождението на България през 1878 г. и заживяват в селата Бърдарски геран, Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново.
Как се приготвя Банатски чурбъ галушчита от Гостиля
Съставки
За тестото:
За чорбата:
- 2 глави лук за готвене
- 1 буркан (300 гр) стерилизиран грах
- 3 картофа
- 1 морков
- сол
- червен пипер
- магданоз
- копър
Приготвяне
Галушките
Разбиват се двете яйца със водата, после се добавя по малко брашно, докато се получи меко тесто. „Режат“ се с лъжица и се пускат във врялата чорба.
Чорбата
Зеленчуците – лук, морков и картофи, се нарязват на дребно, добавя се грах, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. червен пипер. Задушават се в тенджера с малко мазнина до омекване на зеленчуците. След това се заливат с гореща вода, за да се сварят зеленчуците. Направените галушчета се добавят към чорбата. Чорбата се вари до готовност. Накрая се реже по малко магданоз и копър.