Заек в гювеч по Ситовски
В село Ситово, там където зелените хълмове преливат в омагьосваща Родопска картина, срещаме Кристина Ватева. Една пловдивчанка, която съчетава динамиката на града с обичта си към родния край. Нейната страст е спорта, но сърцето ѝ принадлежи на традиционната българска кухня, заради което бихме искали да ви я представим.
Корените на село
От ранна детска възраст Кристина се занимава със спортуване и се интересува от здравословен начин на живот. Имено това търсене обаче я вдъхновява да дири корените си в родното село Ситово. Тук, сред кривите селски пътечки, старите къщи и пъстрата палитра на природата, тя намира нещо повече от просто място за уикенда. Намира себе си!
Семейството ѝ от дълги години отглежда зайци. Така тя от майка си научава вкусна бабина рецепта. Нека ви я споделим.
Заек в гювеч по Ситовски
Продукти:
- Един цял заек,
- ориз,
- дреболиите от заека,
- картофи,
- гъби,
- моркови,
- лук,
- чаша бира,
- чесън.
Начин на приготвяне:
- Запържете дроб сарма от ориза и дреболиите на заека.
- Напълнете заека с този ароматен микс.
- Натрийте го отвън със смес от сол, червен пипер и чесън.
- Сложете напълнения заек в гювеч и около него наредете на едро нарязани картофи, гъби, моркови и лук.
- Добавете 200-300 мл бира за допълнителен вкусов завършек.
- Похлупете гювеча и го сложете в студена фурна. Печете на 180 градуса за 3 часа.
Да ви е вкусно!