Заек в гювеч по Ситовски

Рецепти 23 Яну 2024

В село Ситово, там където зелените хълмове преливат в омагьосваща Родопска картина, срещаме Кристина Ватева. Една пловдивчанка, която съчетава динамиката на града с обичта си към родния край. Нейната страст е спорта, но сърцето ѝ принадлежи на традиционната българска кухня, заради което бихме искали да ви я представим.

Корените на село

От ранна детска възраст Кристина се занимава със спортуване и се интересува от здравословен начин на живот. Имено това търсене обаче я вдъхновява да дири корените си в родното село Ситово. Тук, сред кривите селски пътечки, старите къщи и пъстрата палитра на природата, тя намира нещо повече от просто място за уикенда. Намира себе си!

Семейството ѝ от дълги години отглежда зайци. Така тя от майка си научава вкусна бабина рецепта. Нека ви я споделим.

Заек в гювеч по Ситовски

Продукти:

  • Един цял заек,
  • ориз,
  • дреболиите от заека,
  • картофи,
  • гъби,
  • моркови,
  • лук,
  • чаша бира,
  • чесън.

Начин на приготвяне:

  1. Запържете дроб сарма от ориза и дреболиите на заека.
  2. Напълнете заека с този ароматен микс.
  3. Натрийте го отвън със смес от сол, червен пипер и чесън.
  4. Сложете напълнения заек в гювеч и около него наредете на едро нарязани картофи, гъби, моркови и лук.
  5. Добавете 200-300 мл бира за допълнителен вкусов завършек.
  6. Похлупете гювеча и го сложете в студена фурна. Печете на 180 градуса за 3 часа.

Да ви е вкусно!


Споделяне на статията


Коментари


Запишете се за бюлетина ни



Следете ни!

Този сайт използва бисквитки, за да функционира оптимално