Празнично гърненце с пържоли и сармички
Ани Богданова е любител на кулинарните вдъхновения, които внасят радост и творческа страст в ежедневието й. Въпреки че не се е обучавала за готвач, тя сподели с нас, че да създава красиви кулинарни шедьоври в кухнята я изпълва с голямо удовлетворение. Обича интуитивно да съчетава съставки и да черпи идеи от интернет.
Ани се определя като човек, за когото готвенето не е просто задължение, а истинско удоволствие. Срещнахме я като участничка в нашата Коледна игра и много ни хареса ястието, с което се представи. Затова решихме да ви споделим рецептата ѝ.
Празнично гърненце с пържоли и сармички
Съставки за 6 души:
- 4 листа готово тесто за пица
- 200 г кашкавал
- 2-3 стръка пресен розмарин
- 6 средни пържоли - изпечени на скара или във фурна, според Вашето желание
- около 1 кг. зелеви сармички по Ваша рецепта - готови, сварени
Приготвяне:
Вземете дълбока тенджера с вместимост около 2-3 литра и я обърнете с дъното нагоре. Покрийте добре дъното с алуминиево фолио от външната страна и след това разпредете върху него един върху друг 2 слоя тесто за пица. Разпънете ги хубаво, така че да обхванат и страничната част на тенджерата - да се оформи цилиндричен съд от тестото с височина около 14 - 16 см. За да се оформи хубав завършек на цилиндъра, оформете краищата на тестото, като изрежете с нож ненужното. Изпечете цилиндъра във фурната за 20 минути при 180 °C.
От друг лист тесто за пица оформете кръг, като наложите отгоре капака на тенджерата и изрежете с нож по ръба му. Върху тестото наръсете кашкавала с ренде или го нарежете на тънки филийки, които наредете една до друга, така че да се покрие цялата площ в центъра.
Поръсете кашкавала с розмарин.
Намажете леко ръба на кръга с вода и покрийте отгоре с последния слой тесто за пица, оформен в кръг по размер на капака на тенджерата.
Завийте краищата нагоре, за да ги затворите. От парчетата, останали от изрязаното тесто за пица, оформете дръжки за тестения капак и декорация, както е показано на снимката на Ани. Изпечете капака във фурната за 20 минути при 180 °C.
Изпеченият и поохладен цилиндър напълнете с готовите топли сармички. Върху тях сервирайте готовите и топли пържоли. Похлупете напълненият цилиндър с изпечения капак и поднесете на празничната трапеза.
Насладете се на вкусната храна и отпразнувайте момента!