Ферма София: От реколтата до масата — сезонна храна с чист произход

Петър и Мария създават Ферма София не просто като място за земеделие, а като продължение на ценностите си. Наричат я на дъщеря си — защото искат и тя, и всички деца да имат достъп до истинска, чиста и питателна храна. Така от една идея по време на следването на Мария се ражда ферма, в която всичко се отглежда с уважение към земята и природата.

Как започна Вашият път към създаването на Ферма София и как се роди идеята тя да носи името на дъщеря Ви?

Идеята се зароди още докато следвах висшето си образование със специалност „Аграрен бизнес“, но ни трябваше време за осъществяването й.
Дълго време търсихме подходящо място, за да можем да организираме целия процес при изграждането на оранжериите. Създадохме изкуствено езеро - чрез него функционира и нашата напоителна система, както и много други стъпки, за да успеем да стартираме.
Създадохме фермата с много голямо желание и любов, затова искахме да носи името на най-ценното ни нещо - нашата дъщеря София.

Какви култури отглеждате в момента и кои са основните Ви продукти през сезона?

Отглеждаме сезонни зеленчуци и плодове, като зеленолистните присъстват през цялата година в нашите оранжерии наред с всичко друго, което е в сезон. В момента очакваме летните реколти от домати, краставици, чушки, тиквички, картофи, батати, ягоди, дини, пъпеши, билки и други.

Кое е най-важното за Вас в процеса на отглеждане на чиста и питателна храна?

Най-важното е, че успяваме да произвеждаме култури, използвайки напълно естествени и природосъобразни земеделски практики.
Това за нас е нормата за здравословна и качествена храна, която стои в основата на човешкото здраве.

Разкажете ни за една култура, която обичате да отглеждате – от засаждането до прибирането на реколтата.

Трудно е да изберем само една любима, тъй като отглеждаме доста разнообразни култури и всяка от тях има своите специфични и уникални качества. Но бихме казали, че едни от фаворитите на нашите клиенти са кейл и зелена салата, като се търсят през цялата година и влагаме много усилия да имаме винаги застъпени реколти от тях.

Какви методи използвате за подхранване на почвата и защита от вредители?

Както вече споменахме, използваме изцяло природосъобразни методи в грижата за почвата и културите, които отглеждаме.
Не използваме абсолютно никакви пестициди, химикали, изкуствени торове и т.н.
Подхранваме почвата си с компост, птича тор, каменно брашно, естествени микроорганизми, приготвяме си ферментирала тор от коприва. Внасяме горска почва, срещу болести и вредители правим извлеци от тютюн, чесън, полски хвощ, масло от нийм и много други естествени източници.
Не копаем и не обръщаме земята, за да можем да съхраним нейното плодородие.

Какво Ви мотивира да се придържате към екологични и устойчиви практики?

Вярваме, че здравето на почвата и правилните земеделски практики са ключа към чистата храна, по-качествения живот при хората, насърчават екологичния баланс, по-добра циркулация на ресурсите в природата и запазват естественото биоразнообразие.

Какви предизвикателства срещате като малка семейна ферма и как ги преодолявате?

Основното, което бихме посочили е липсата на качествена работна ръка.
Целта ни е да обучим и развием хора, които да участват в целия работен процес.

Какво бихте казали на хората, които още се колебаят дали да изберат храна от местни производители?

Ние виждаме, че вече все повече хора са информирани и са наясно колко е важно качеството на храната, която достига до тях, като самите те искат да знаят откъде е и как е била отгледана.
Много хора ни споделят, че купувайки от нас, се чувстват по-сигурни в избора си, спестяват време, тъй като пазаруват онлайн и остават удовлетворени, че консумират българско производство.

Как потребителите могат да поръчат от Вашите продукти?

Поръчките се осъществяват на нашия сайт, също така в общите ни Viber групи и чрез социалните мрежи.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в работата Ви?

Това, че произвеждаме продукти, които се ценят високо от нашите клиенти.
Голяма част от хората, с които работим са с хранителни непоносимости, здравословни проблеми, активно спортуващи, професионалисти в областта на храненето и т.н., за всички тях е изключително важно да бъдат сигурни, че това, което получават е 100% чисто отгледана храна с високи вкусови и хранителни качества.

...

Ферма София е още едно доказателство, че когато земеделието се прави с грижа към земята, с респект към природата и с мисъл за хората, резултатът е не просто храна, а история във всяка хапка. Всяка реколта тук носи вкус на автентичност, доверие и семейна топлина.

Ако и вие вярвате, че най-доброто за нас идва от местните производители, подкрепете ги — защото така не просто избираме качествена храна, а даваме шанс на една по-чиста, устойчива и честна хранителна култура.


Споделяне на статията


Коментари


Запишете се за бюлетина ни



Следете ни