Тайните на вкусната и здравословна торта: От кухнята на Just Cakes в Пловдив
Здравословни, вкусни и създадени с любов – тортите на Just Cakes в Пловдив са истински хит сред тези, които искат да се насладят на сладки изкушения, без да правят компромис със здравето си.
Съчетавайки висококачествени натурални съставки, Just Cakes промениха начина, по който гледаме на тортите. Сладкарницата е вече добре позната на пловдивчани, които търсят нещо различно - здравословна алтернатива на традиционните десерти.
Но как може една торта да бъде едновременно и вкусна, и здравословна? Разговаряме по темата с Катрин Моллова - създател на Just Cakes.
Катрин, разкажи ни повече за историята на Just Cakes. Как се роди идеята за създаване на здравословни торти и сладкиши? Какво те вдъхнови да отвориш сладкарница?
Винаги съм обичала да приготвям десерти вкъщи, като в началото бяха далеч по-близки до стандартните.
Моментът, в който започнах да обмислям да се занимавам с това професионално, съвпадна с начало на редовни тренировки и със стремеж да се храня балансирано. Бях очарована, когато за първи път приготвих торта без захар, която не само че не беше никак лоша и можех да я ям напълно спокойно, а всъщност беше супер вкусна! В последствие именно идеята за десерти с качествени съставки без или с поне с по-малко захар беше това, което ме вдъхнови да отворя сладкарница.
Началото вероятно е било доста трудно. Имаше ли моменти, който са били особено предизвикателни или вълнуващи в началото на вашето пътешествие?
Имаше по много и от двете. Едно от големите предизвикателства беше да намерим подходящо помещение, което да отговаря на изискванията на Агенцията по безопасност на храните, и да подготвя всички необходими документи.
Името Just Cakes на пръв поглед е много семпло, но всъщност също е резултат от много дълго умуване и чудене.
Вълнуващо беше да приготвяме торти и десерти за хора извън семейството ни, чуденето как ще се приемат такъв тип сладости и дали клиентите ще се върнат отново и цялата идея, че сме създали с толкова любов и отдаденост нещо сами.
Предлагате не малък асортимент от торти. Как се раждат идеите за всички тях - сами ли измисляте рецептите? Колко време отнема да изпипаш перфектната формула, преди да я предложиш на клиентите?
Асортиментът ни от торти и десерти наистина е много голям, а в главите си имаме идеи за поне още толкова!
Вдъхновението за нови рецепти идва отвсякъде – от социалните мрежи до идеи на клиентите ни.
Най-често приготвяме новите сладости, както си ги представяме, а след това правим още проби, за да се получи максимално вкусен и добре балансиран десерт. В асортимента ни има както торти, които буквално при първата проба са станали адски вкусни и сме продавали веднага, така и такива, които сме правили десетки пъти преди продажба.
Коя е твоята любима торта, която похапваш най-често?
Испанският ни чийзкейк е личният ми фаворит. Без глутен, той е кремообразен, с леки карамелени нотки и домашно сладко от малини. Буквално се топи в устата!
Имате ли емблематична торта или сладкиш, който е станал тотален фаворит сред вашите клиенти?
Не е само един, но в топ три определено е торта “Приказка” с какаови блатове, ванилов крем, домашно сладко от вишни и глазура с белгийски шоколад. Колкото и да не е за вярване - при това е веган и без глутен!
Освен сладкарницата в Тракия, наскоро отворихте отново и магазина в Кършияка. Поддръжката на търговски обекти е трудна задача. Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате в ежедневната работа?
Да, съвсем от скоро работи магазинът ни, който е с много по-централна локация от сладкарницата. Другото му голямо предимство за работещите хора е, че той е отворен до 20ч.!
Сред трудностите са популяризирането на обекта и правилно прогнозиране на необходимия брой и вид изделия на дневна база.
Как гарантирате високото качество на тортите? Кои са принципите и съставките, с които никога не правите компромис?
Имаме редица принципи, които следваме. Един от най-важните е да влагаме само качествените суровини. Именно поради тази причина например не използваме готови смеси за абсолютно никакви изделия, макар това доста да забавя производството и да оскъпява крайния продукт.
Предлагаме много сладости, които са без глутен, веган или без ядки. Това налага да сме изключително внимателни във всеки един момент, но също не подлежи на компромис.
Имате предложения, подходящи за хора с хранителни алергии и специални диетични нужди. Какви алтернативи използвате като съставки, за да избегнете алергените?
Зависи от конкретните изисквания. Не малка част от клиентите ни например търсят веган десерти, или поне без лактоза/яйца. При тези десерти най-често използваме ядки, ядкови млека, сушени и пресни плодове.
Какви съвети би дала на други производители, които искат да създават продукти за хора с различни диетични нужди – без захар, без глутен, веган и т.н.?
Да го обмислят наистина много добре. Отговорността да приготвяш веган десерти например докато имаш яйца и млечни в кухнята е огромна и изисква огромно внимание от всички - от хигиенистката, която мие посудата, до момичетата на бара, които режат парчетата.
Какво ново можем да очакваме от Just Cakes в близко бъдеще? Планирате ли нови продукти или нови вълнуващи проекти?
Планираме десерти с интересни комбинации, които нямаме търпение да пуснем. Вълнуващи проекти също не липсват, но за сега предпочитаме да не споделяме. Последвайте ни във Facebook и Instagram, и скоро ще разберете:)
...
Благодарим на Катрин Моллова за вкусния разговор! А сега е време да се отправим към Just Cakes, защото след толкова думи за сладкиши не можем да устоим на изкушението :)
Споделяне на статията
Коментари
Още от категорията
Сос от сини сливи с вкус на любов: Историята на Dimmy’s Farm27 Ное 2024
Енергия от ядки: Семейна традиция, иновации и здраве в един буркан4 Ное 2024
Историята на Горско пиво: Как страстта към бирата се превръща в бизнес2 Окт 2024
Защо да изберем пилешко от свободно отглеждани кокошки7 Яну 2024
3 любими коледни лакомства и къде да ги намерите13 Дек 2023
Още от блога
Шарената сол – сред най-добрите подправки в света според Taste Atlas18 Дек 2024
Любим български продукт на 2024г - Номинации!16 Дек 2024
От лозето до чашата: Разликите между сомелиери, енолози и винолози11 Дек 2024
Избор на коледен подарък с кауза – зарадвай близки и направи добро3 Дек 2024
Защо продуктите със защитени наименования са важни и как можем да ги разпознаем?25 Ное 2024