Плевенските десерти, които стоплят сърцето – среща с Cakes by Eli

Сладкарството не е просто занаят – то е изкуство, което изисква търпение, прецизност и истинска любов към детайлите. Именно това откриваме в Cakes by Eli – малка сладкарница в Плевен, където всяка торта носи личния почерк на своята създателка. Елена Христова е доказателство, че животът често ни отвежда в неочаквани посоки – от хореографията през сватбените декорации до ръчно изработените десерти, които днес радват толкова много хора. В това интервю тя споделя своята история, вдъхновенията си и плановете си за бъдещето.

Как започна вашето сладко приключение с Cakes by Eli и какво ви вдъхнови да създавате бутикови десерти?

Казвам се Елена Христова от град Плевен. По професия съм хореограф, но никога не съм я практикувала. Занимавах се със сватбена агенция, а през 2017 г. животът ме насочи в съвсем различна посока – започнах да приготвям зеленчукови салати и плодови млека с мюсли. Постепенно клиентите започнаха да ме питат за торти и десерти и така започна моето сладко приключение.

Как подбирате съставките за вашите торти и сладки изкушения и защо залагате на натурални продукти?

Имах възможност да посетя курсове за декорация, захарни цветя и фигурки при най-добрите в бранша. Работата с храна ме накара да се задълбоча в състава на продуктите и осъзнах, че не искам да предлагам на клиентите си нещо, което самата аз не бих дала на децата си. Избягвам прахообразните смеси и залагам на натурални съставки – истинско масло, пресни яйца, качествен шоколад и брашно.

Какво ви вдъхновява при създаването на дизайна на вашите торти и бисквитки?

Вдъхновява ме любовта към детайлите и радостта, която носят ръчно изработените десерти. Всяка рецепта е възможност да създам нещо уникално, което да зарадва някого.

Кой е най-уникалният или най-предизвикателният десерт, който сте създавали досега?

Миналата година участвах в Празника на тиквата в Севлиево и спечелих първа награда в категория „печена тиква – модерни десерти“ с моя вариант на дубайски шоколад, но с тиква!

Освен сладкарството, предлагате и солени хлебни изделия и кетъринг – какво ви мотивира да разширите асортимента си?

По време на пандемията клиент ме помоли да му направя козунаци за Великден. Така започна едно месене, което не спря – от козунаци и питки до банички и други тестени изделия. В последствие клиентите ми започнаха да питат и за сладки и солени предложения, което естествено разшири асортимента ми.

Какво прави Cakes by Eli различно от останалите сладкарници и бутикови пекарни?

Във всяка поръчка влагам частица от себе си. Стремя се да давам най-доброто, за да може всеки клиент да получи не просто десерт, а истинско преживяване.

Какви са вашите бъдещи планове и мечти за развитието на Cakes by Eli?

Сладкарството е динамична сфера, в която непрекъснато се появяват нови тенденции. Аз обичам да се развивам, да експериментирам и да създавам. В бъдеще искам да разширя дейността си с повече курсове, детски работилници и нови бутикови десерти, които да носят радост и незабравим вкус.

...

От първите експерименти със здравословни закуски до наградите за креативни десерти – пътят на Елена Христова е изпълнен с вдъхновение и любов към сладкарството. Cakes by Eli не е просто място за торти, а пространство, където традициите срещат новаторството, а всеки десерт е създаден с внимание и грижа. И ако едно е сигурно, то е, че бъдещето ѝ ще бъде още по-сладко – с нови проекти, работилници и, разбира се, много изкушаващи вкусове!


Споделяне на статията


Коментари


Запишете се за бюлетина ни



Следете ни!