Винарна „Сарандиев“ – когато една фамилна мечта зрее с всяка реколта
Винарна „Сарандиев“ е не просто малък семеен производител от южна България – това е история, в която всяка бутилка вино носи следа от миналото, лична мотивация и стремеж към качество. Зад марката стои фамилия, в която три поколения носят името Саранди, а още повече – носят идеята, че виното е призвание и памет. В разговора с Валентин Ангелов надникваме отвъд етикета: в тероара на село Димитровче, в историите зад имената на сериите, в усилията да се създава смислен продукт на фона на конкуренция и промени в пазара.
Винарна „Сарандиев“ носи името на вашия баща Саранди. Какви бяха неговите мечти за лозята и винарната, и как продължавате тази семейна традиция?
Да, наистина е така. Но ако проследим родословието на фамилията ще видим, че и неговият дядо се е казвал така. Това име си има и съвременник, в лицето на сина ми! А за тези които се чудят какво е това име, какъв е произходът му, ще кажа, че името се свързва с гръцкото число 40 /четиредесет/, което се превежда като „саранда“ / Σαράντα/.
А за мечтите на баща ми може да се говори много дълго. Той е много деен и предприемчив човек. Винаги е искал да прави неща, които ще останат за поколенията след него. Направил е сам в ония бурни времена в началото на 2000 год. нови лозови масиви, когато хората се радваха на върнатите им лозя от ТКЗС-тата. Закупил след това съседни ниви до съществуващите вече лозя и естествено е започнал да мечтае някой от наследниците да ги засади, да направи малка винарна и да прави вино. Този човек, който сбъдна всичките му мечти, се оказах аз.
А традицията се надявам да продължи в лицето на моя син, който също носи името Саранди.
Какви са основните предимства на лозовите ви масиви в землището на село Димитровче и как климатът и почвите влияят на вкуса на вината ви?
Лозята на винарната се намират в землището на село Димитровче, община Свиленград. Позицията им е на юг - север. Близостта на река Марица и разчупенят планински релеф на Сакар планина формират климата по отношение на валежите. Продължителността на периода без валежи в региона е средно 240-250 дни. Климатът в региона е континентално-средиземноморски. Зимите са меки - абсолютните температури не падат под 0-5 °C. Пролетта е топла, настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Честотата на пролетните валежи е средно 5%. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 °C, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18°C. Средният абсолютен минимум е между 10 и 15 °C и зимните застудявания обикновено не продължават повече от седмица.
Репродуктивният слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот – топъл, влагозадържащ и много добре аериран. Тези предпоставки, както и факта, че в района липсват каквито и да е замърсители, създават отлични условия за отглеждане на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло, събрало в себе си експресивната природа на юга.
Какви са основните характеристики на серията „Сълза“ Мерло и какво я прави специална за вас?
Първото ни произведено вино беше от мерло и по молба на баща ми серията е наречена „Сълза“. Това наименование на серията е доста сантиментално и е свързано с история, която описва създаването на първите ни лозови масиви, именно от мерло.
За характеристики на това вино няма да говори, тъй като от него останаха няколко бутилки. Но хората опитали от него остават възхитени от качествата му.
Новата ви серия „Tear“ включва различни сортови и купажни вина. Какви са вдъхновенията зад тях и с какво се отличават от останалите вина на пазара?
Новата ни серия ”Tear” е продължение на серията „Сълза“. В тази серия са включени всички наши вина:
• бели сортови вина от шардоне, совиньон блан, димят и врачански мискет;
• купажно розе от мерло и марселан;
• Червени вина купаж от мерло и марселан и чисто мерло.
Вината на нашата винарна се отличават със своя характер, качество и аромат. Това е така, защото ние се стараем да правим малки количества, но качествени вина, които да харесат на крайния потребител.
И както е казано в единия от слоганите ни - в нашите вина ще намерите топлината на Тракия и полъха на Сакар планина.
В региона на Свиленград има силни винарски традиции. Каква е философията ви за винопроизводство и как се стремите да съхраните местните традиции?
Наистина е така. Района на Свиленград е най-напред лозарски и вече винарски район. В нашата община има регистрирани 5-6 винарни, а предстои регистрацията на още толкова. В това число не включвам голямата винарна „Катаржина“. Само в нашето малко селце Димитровче сме три работещи винарни, като предстои отварянето и на още една.
Стремим се да правим вино предимно от собствени лозя. Това е така, защото искаме да получаваме вино от качествен продукт, който ние си отглеждаме. Нали има една максима, която казва, че хубавото вино става от хубаво, качествено грозде.
А традициите, свързани с лозарството и винопроизводството, които нашите родители са ни предали, се стремим да съхраним и доразвием.
Как подбирате гроздето за своите вина и какви техники използвате, за да запазите максимално естествените му аромати и вкусове?
Нашите лозя са сравнително млади. Качеството на гроздето, което прибираме е с отлични показатели и качество.
Обработката на лозята става механизирано, но повечето операции се извършват ръчно. Стремим се да използваме едни и същи хора, които да познават лозята, които се грижат за тях и разбират нашата политика. Гроздоберът се извършва изцяло ръчно, като подборът на качественото грозде е много прецизен. По този начин се стремим да извлечем максимално вкусовете и ароматите, които отделя всяко едно зрънце от чепката.
Кои са най-големите предизвикателства при управлението на семейна винарна и как ги преодолявате?
Най-големите предизвикателства, които стоят пред нас, са налагането на пазара за вино. Как ги преодоляваме? Работим усърдно, с много любов и отдаденост към това, което правим. Стремим се да произвеждаме качествено вино, както и да достигнем до максимален брой клиенти. За нас е важно всяко едно мнение на хората, опитали от нашите вина.
Имате ли планове за винени дегустации или събития, които да позволят на клиентите ви да се докоснат до вашата история и продукция?
В момента сме пред завършване на дегустационна и няколко места за настаняване. Стараем се да направим така, че ценителите на виното да се запознаят от близко с развитието на нашата винарна, с историята и традициите на винопроизводството в нашия край и да опитат от качествените вина.
Освен това се опитваме да участваме в по-голямата част на винените мероприятия, които се организират в страната, като Винария, Дефиле „Вино и гурме“, Фестивал на виното розе и т.н. Имаме доста предложения от винени барове и магазини за организиране на дегустации. По този начин се опитваме да достигнем до всеки един потребител и потенциален клиент на нашата винарна.
Освен това популяризираме и рекламираме вината ни чрез интернет сайта и социалните мрежи. За нас е важен всеки един човек, всяко едно обаждане и всяка една дума, касаеща нашата продукция.
Какво е най-важното нещо, което искате хората да усетят, когато опитват вината на Винарна „Сарандиев“?
Отпивайки от нашите вина, хората ще усетят, че във всяка една бутилка се разказва историята на нашето семейство, нашите лозя и нашите мечти!
Как си представяте развитието на винарната в следващите 5-10 години? Има ли нови проекти или иновации, върху които работите?
Надяваме се през следващите години производството ни да нарасне, като не си поставяме максималистични цели. Ще се стремим да повишаваме качеството на продукцията, като ще се съобразяваме естествено с пазара.
...
„Сарандиев“ е онзи тип винарна, която не разчита на мащаб или масовост, а на внимание към лозето, грижа към клиента и постоянство в търсенето на автентичен вкус. Това, което прави вината им запомнящи се, е личният почерк зад всяко решение – от избора на сортове, до ръчното бране, имената на сериите и желанието да се достигне до всеки почитател на българското вино. Винарната не гони големи обеми, а голямо въздействие – бутилка по бутилка, човек по човек.