Вино, традиции и туризъм: Как Вила Юстина преоткрива Родопите
Историята на Вила Юстина започва през 2002 година, когато амбицията и визията на г-н Цветков поставят основите на една от водещите винарски изби в България. Съчетанието на подходящ тероар, уважение към традициите и стремеж към иновации създават уникалната идентичност на Вила Юстина. Днес избата е не само символ на висококачествено винопроизводство, но и дестинация за винен туризъм, която разкрива красотата на Родопската яка.
В началото на вашата история, през 2002 година, сте търсили перфектното място за създаване на лозови масиви и винарска изба. Какви бяха основните критерии, които ви насочиха към Родопската яка?
Основната причина г-н Цветков да избере именно село Устина е традициите във винопроизводството по тези географски ширини. Допълнителни фактори са били близостта на локацията до бързоразвиващия се Пловдив спрямо туризма и възможността за иновации.
Ваша запазена марка е първото ви вино „Монограм“, създадено през 2007 г. Какво отличава това вино и защо смятате, че то стана еталон за вкус и качество?
Този купаж е емблематичен за Вила Юстина и предоставя досег до историята и традициите във виноправенето по тези земи. Двата сорта с напълно противоположни характеристики се оказа, че в това вино се срещат и създават една прекрасна хармония на вкусовете. Привлечени от идеята това вино да е 100% българско, виното отлежава в български бъчви. Подкрепяме напълно идеята да запознаем света с Мавруда и мислим, че именно с това вино го постигаме.
Лозовите масиви на Вила Юстина са разположени при различна надморска височина – от 175 до 325 метра. Как влияят тези различия на микроклимата и на характеристиките на вината, които произвеждате?
Тази амплитуда ни дава възможност да показваме различен облик на сортовете ни. Например Шардоне е позициониран при нас на 3 различни равнища и резултатът е, че получаваме 3 различни лица в готовото виното. От друга страна хълмистият тероар осигурява нужното количество слънчеви лъчи, което е различно за бели и червени видове грозде.
Вашата първа производствена база е изградена с помощта на европейски проекти. Какви иновации внедрихте в нея и как те повлияха на качеството на винопроизводството?
Водени от желанието ни да сме в крак с производствените тенденции, заложихме на съдове от Томика Метал и закупихме машини, които не само модернизират технологичния процес, но и го улесняват. В недалечната 2012 година Вила Юстина бе една от първите изби, които започнаха да използват тенгенциален филтър. За разлика от традиционните методи за филтрация, при прилагането на такъв тип щадим цвета и органолептиката на виното в максимална степен.
През 2019 г. отваря врати хотелският комплекс „Юстина Вилас“. Какво ви вдъхнови да съчетаете винопроизводството с туристически услуги и какво предлагате на вашите гости?
Търсенето и желанието на гостите са водещи са създаването на Юстина Вилас. Сякаш само това липсваше да допълни цялостта на винения ни туризъм. Юстина Вилас дава възможност на гостите да се насладят на красивата природа в подножието на Родопите, да се впуснат във винени приключения и да се насладят на вкусна и качествена храна от фермите ни за риба и месо. Освен като допълнение към винения туризъм, Юстина Вилас превърна това място в любимо за сватби сред лозята и тиймбилдинг събития.
През 2020 г. стартирате втора производствена база за пенливи вина по метода Шармат – единствена по рода си в България. Какви са предимствата на този метод и как го възприемат клиентите ви?
Предвид, че Вила Юстина е не само винарска изба, но и експериментална база за съдовете на Томика Метал, започнахме с тестове за получаване на вино по метода Шармат само в 2 определени съда. Те са тип акратофори или познати като съдове под налягане. Положителните реакции на консуматорите на пенливо вино ни доведоха до 2020г. и откриването на обособена производствена база, специализирана само за такъв тип вина. За жалост в България все още няма изградена култура да се консумират пенливи вина извън определен повод. Втората причина да съществува тази изба е именно желанието ни да обогатим познанието на консуматорите за такъв тип вина.
Почвата в района на вашите лозови масиви е хумусно-карбонатна и съдържа минерали от варовиковите скали. Как този уникален състав на почвата влияе върху вкусовите характеристики на вината?
Именно този състав на почвите допълва уникалния ни тероар, който придава на вината ни подчертана минералност и свежест. Това драстично ни отличава от масовите вина.
Вила Юстина се утвърждава и като дестинация за винен туризъм. Какви дегустационни преживявания предлагате и какво прави вашите обиколки различни от другите в региона?
Разполагаме с 2 големи зали, в които ежедневно посрещаме гости от цял свят. Дегустационната зала е отворена всеки ден от понеделник до неделя и в нея работи екип от винени гидове, чиято основна цел е да запознава посетителите с портфолиото на Юстина. Запазена наша черта е индивидуалното водене на турове и това да се вслушваме в предпочитанията посетителите ни. Предлагаме както стандартни винени преживявания като дегустации с посещение на лозя и производствена част, така и по-ангажиращи вниманието на посетителите - като купажиране на вино, винени куизове и др.
Създавате както тихи, така и пенливи вина. Как избирате кои сортове лозя да засадите и кои видове вина да произвеждате?
Френски пепиниери са отговорни за подбора на голяма част от сортовете ни и съобразяването им с характеристиките на терена. А що се отнася до винифицирането, правим вина по класическа технология, но се стремим и да сме в крак с тенденциите във винения свят.
Какви са бъдещите ви планове за развитие на Вила Юстина? Имате ли нови проекти или иновации, които планирате да въведете?
Достигнахме максималния си производствен капацитет както на лозята, така и в избите ни. Смятаме, че разширяване на продукцията не е нашата цел, а именно запазване на качеството, което сме показали. От тук насетне само ще модернизираме и надграждаме това което сме създали.
...
Вила Юстина е пример за това как традицията и иновацията могат да съжителстват в хармония. С отдаденост към качеството, любов към природата и иновативни подходи към винопроизводството, екипът зад Вила Юстина продължава да надгражда своето наследство. Независимо дали става въпрос за пенливи вина, тероарни изживявания или нови проекти, Вила Юстина остава вдъхновение за всички, които ценят изкуството на виното.