Малиновото вино на Трастена: Как една семейна идея се превръща в световно признат бранд

В света на виното има истории, които се помнят – и тази на Трастена е една от тях. Започнала като смело начинание в семейството на Борис Георгиев, днес винарната е символ на качество, иновация и истинска страст към малиновото вино. От вдъхновяващите семейни традиции до модерните технологии и нестандартния подход, Трастена успява да съчетае най-доброто от миналото и настоящето, за да създаде уникални плодови вина. В това интервю с технолога Борис Георгиев ще надникнем зад кулисите на производството, ще разберем защо пчелите и музиката са важни за добива и ще научим какви са най-големите предизвикателства и успехи на винарната.

Какво ви вдъхнови да започнете да отглеждате био малини и да създавате плодови вина?

Идеята за малиновите насаждения е на баща ми - Светослав, който чул, че има сериозен пазар за малини в Европа и решава да стартира с 65 декара насаждение, което в последствие увеличава до 95 декара. И беше прав в решението си, защото по това време имаше недостиг на малини в глобален мащаб. Тук говорим специално за биологично сертифицирани малини. А идеята за малиновите вина дойде впоследствие от спомен от детството ми - първият ми сблъсък с малиново вино на една фамилна вечеря. Все още си спомням вкусa и аромата на това вино. Направихме експеримент заедно с един невероятен технолог, надграждахме go всяка година и подобрявахме технологията непрекъснато.

Малиновото ви вино се свързва с легендарни рецепти на монаси от манастира Св. Панталеймон. Как успявате да съчетаете тази история с модерните технологии за винопроизводство?

Когато се стремиш да постигнеш високо качество, несъмнено трябва да се обърнеш към модерните технологични подходи. За нас качеството е основен приоритет и голяма част от времето си прекарвам в оптимизирането на процеси и подобряване на качеството.

Какви са предимствата на местността Трастеная за отглеждането на био малини и как природата на Стара планина влияе върху вкуса на вината ви?

В този район виреят много диви малини. По пътя на логиката, щом са се развъдили сами там, значи има благоприятни условия за отглеждането на тези плодове. Освен това е отдалечен от цивилизацията район, което го прави екологично чист, съответно подходящ за отглеждането на биологична суровина.

Разкажете повече за идеята да пускате soul и funk музика по време на ферментацията. Какви резултати забелязвате върху качеството на виното?

Музиката винаги е била част от живота ми. Родителите ми са диригенти, а аз и брат ми сме се занимавали с музика цял живот. Не съм сигурен, че музиката се отразява директно върху качеството на виното, но определено се отразява добре на качеството на работата. А когато работиш в приятна атмосфера, нещата винаги се получават много по-добре.

Каква роля играе семейството в процеса на производство и поддържането на традициите във винарната?

Всеки член на семейството има своята роля и допринася с това, с което се справя най-добре и виреем в перфектна симбиоза!

Използвате японски водорасли и пробиотици за грижата за малините. Какви са ползите от тези устойчиви практики за почвата и растенията?

Вече не, преминахме на изпечени гранулирани торове, които подхранват почвата дълготрайно и засега дават доста по-добри резултати.
Установихме, че няма нужда от листно наторяване, когато почвата е добре нахранена.

Каква е ролята на пчелната ферма Тодорови в процеса на отглеждане на вашите малини?

С Теди Меди и баща и направихме експеримент и докарахме 10 кошера от тяхната ферма. Има теория, която твърди, че феромоните от пчелите активират цъфтежа на растенията и това води до по-добри добиви. Не само, че малините ни цъфтяха много повече, но и наоколо всички поляни се осеяха с цветчета. Със сигурност имаше ефект. В момента имаме 10 собствени кошера, които се поддържат от приятел на доброволни начала. Той ни ги изгради, докара пчелни семейства и вече са напълно функционални.

Етикетите на вината ви винаги са нестандартни и артистични. Какво послание искате да предадете чрез дизайна им?

Визиите на продуктите са изключително важни и са определящи за това кой ще посегне към тях. Нашите са насочени към млади хора, които обичат да експериментират, търсят нещо ново и различно и желаят да поглезят любим човек или себе си.

Какви международни награди и отличия сте получили и как те се отразиха на популярността на вината ви?

Списъкът е дълъг, но ще вметна само най-значителните:
Златен Медал на International Organic Awards четири поредни години - 2020, 2021, 2022, 2023
Златен Медал на London Awards - 2022
Два Сребърни медала и един Бронзов на Balkans International Wine Challenge - 2020
Две поредни години Любима Марка На Потребителите в категория Вино - 2019 и 2020
Тези отличия са хубаво нещо за имиджа на бранда, но медалите всъщност ги раздава потребителят. Фактът, че вината ни се продават всяка година и количествата никога не стигат е най-големият медал, който можем да получим!

Какво бихте пожелали на хората, които избират да опитат вашите плодови вина?

Първо искам да им благодаря, че избират български продукт и че подкрепят семеен бизнес, посягайки към нашите вина на рафта, а след това да им пожелая да намерят нещо, което да ги вдъхновява така, както ние се вдъхновихме преди 18 години да правим вино от малини, да го превърнат в страст и да развиват тази страст. Така работата никога няма да се усеща като работа, а ще е по-скоро удоволствие!

...

Трастена не е просто винарна – това е семейна история, която се разгръща в ароматни глътки малиново вино. Борис Георгиев и неговият екип доказват, че комбинацията от традиция, модерни технологии и нестандартен подход може да доведе до нещо наистина специално. С международни награди, силна философия и неугасваща страст към качеството, Трастена продължава да очарова любителите на виното. А ако още не сте опитали малиновото им вино – може би е време да си подарите този различен и запомнящ се вкус.


Споделяне на статията


Коментари


Запишете се за бюлетина ни



Следете ни!